1. Een blog, véél handiger dan rondmailen

Beste familie en vrienden,

Een aantal van jullie zijn al op de hoogte maar lang niet allemaal en ook niet op de hoogte van de laatste stand van zaken. Vandaar na jaren(!) maar weer eens een bericht aan een grotere kring.

Al vele jaren leven we met een zwaard van kanker boven ons hoofd.
Dat zwaard bleef lange tijd op redelijk grote hoogte maar afgelopen jaar zakte dat toch wel wat harder naar beneden dan we hadden gehoopt.
Na een turbulent jaar van 2018 waarbij de, al jaren in gebruik zijnde, hormoonbehandeling met Casodex ineens niet meer werkte en Frank ook een nier verloor door een groeiende metastase hoopten we weer even voort te kunnen met andere hormoon behandelingen.
Helaas duurde die euforie maar 2 jaar. ( nog een mooi lange tijd hoor daar niet van….)
Deze zomer liet een zorgwekkend beeld zien in de bloedwaarden.
De uroloog van het AVL sprak van overhevelen naar oncologie ( ook AVL) in de zomer van 2021. Helaas lieten in september de bloedwaarden zien dat de Zoladex behandeling toch minder goed zijn werk deed dan ook de uroloog in het AVL had gehoopt. Er werden afspraken gemaakt voor scans en gesprekken in januari.
Dat ook Franks moeder na een toch wel heftige periode overleed maakte het er voor hem niet makkelijker op. De moed zakt je dan wel in de schoenen als de bedrijfsarts tegen je zegt dat je moet gaan nadenken over het nog resterende deel van je leven.

Begin november echter stond er een artikel in de krant over een studie in het Radboudumc in Nijmegen. Een prostaatkanker patiënt in dezelfde omstandigheden als Frank genas zelfs door de behandelingsopties die daar werden onderzocht! Het internet en mail verkeer is dan een uitkomst en al snel konden we contact leggen met de onderzoekers daar.
Tot onze grote vreugde doet Frank inmiddels mee met het PROMPT-onderzoek, hij bleek de ideale patiënt ( er mogen er 600 meedoen…)
Er is in december een pet-scan gemaakt die vooralsnog geen vermoedde uitzaaiingen in lever en botten laten zien. In januari moet in het AVL blijken of dat ook echt niet zo is. Eerdere scans lieten zien dat dat vermoeden er namelijk wel was.
Het doel van de scan in Nijmegen was ook om een geschikte plek voor een biopt te vinden. Dat gaat 12 januari gebeuren weten we sinds vandaag.
Het biopt van tumorcellen dat dan wordt afgenomen wordt onderzocht op DNA afwijkingen. Als er afwijkingen worden gevonden die mogelijk behandeld kunnen worden met andere medicatie dan normaal in het hele traject. Dan is er een kans dat Frank van de prostaat kanker kan genezen.
Met andere medicatie wordt dan bedoeld medicatie die bij andersoortige kankers gebruikt wordt. Borstkanker of darmkanker bv. Dat wordt nu niet ingezet bij de behandeling van prostaatkanker omdat dat geen effect zou hebben. Dat heeft dus alleen zin als die specifieke afwijkingen in het DNA worden gevonden. Het is dus afwachten of dat bij Frank ook het geval is. Dat maakt dat het spannende weken zijn. De kans is erg klein, maar een kans is een kans….. Hier in ons ( boogschiet) gezin zeggen we : niet geschoten is altijd mis!
En daar gaan we dan maar voor!
Frank heeft gelukkig geen klachten en voelt zich goed ondanks de vermoeidheid die het gebruik van de medicatie met zich meebrengt.

We hopen op een mooi 2021!

©Petra, december 2020

Volgende blog

%d bloggers liken dit: